Tankar kring budget

Sitter och tänker budgettankar.
På måndag-tisdag nästa vecka har vi budgetfullmäktige. Två dagar då 149 ledamöter ska diskutera vilken budget Västragötalandsregionen ska leva med kommande år. Och vilken ekonomi som planeras för ytterligare två kommande år.
I dag leds VGR av S, V och MP. Vilket innebär att, med största sannolikhet, är deras budgetförslag som kommer få majoritet i omröstningen.
S har styrt regionen de senaste 14 åren, låt vara i olika konstellationer, men de har suttit på ordförandeposten.
Ekonomin har varit rätt hygglig. Framför allt för att regionen fått tillbaka s.k AFA-pengar, vilket hjälpt upp ekonomin väsentligt. Trots det väntar människor fortfarande på vård. Trots det är det långa väntetider på akutmottagningarna. Trots det har vi inte sett den utlovade ambulanshelikoptern.
Nu lägger S, V och MP en budget som saknar 1,8 MILJARDER i finansiering för de kommande tre åren!
Om de inte lyckats förse medborgarna i VGR med en tillräckligt tillgänglig sjukvård med plus i kassan, hur i jösse namn ska de då lyckas med MINUS? Och det är ju inte felräkningspengar vi talar om – 750 miljoner kronor bara första året… 1,8 miljarder under perioden… 1,842 om man ska va precis…

Och de tänker inte tala om var de ska få pengarna ifrån. I alla fall inte före valet…

Om vi “bara” tittar på det första året, alltså 2015, så motsvarar det underskottet om 75o miljoner kronor, lönerna för 1700 sjuksköterskor. Någon som tycker vi har för många sjuksköterskor i regionen? Någon som tycker det verkar klokt att säga upp 1.700 utbildade, erfarna sjuksköterskor för att finansiera S’s budgethål? Inte det, nej…

Några svar på hur de ska skaka fram de där miljonerna lär vi inte få före valet…

En liten tanke för att spara in åtskilliga hundratusen, hade varit att ställa in nästa veckas budgetfullmäktige, för varför ska vi ta en budget nu, som ändå det nyvalda fullmäktige i november måste göra om?

För det är nämligen så den politiska ledningen tänkt lösa det prekära problemet med en budget som faktiskt inte bara är oseriös, oansvarig och orimlig, utan dessutom olaglig.

Jo, de har en annan lösning också: De hoppas på en s-regering i Sverige. Och att den ska pytsa in pengar i vården i VGR. Det är nu bara ett litet problem med det resonemanget – nämligen att på riksplanet så är Socialdemokraternas budgethål ÄNNU större… Två av tre utlovade kronor är inte finansierade… Sedelpress i Riksdaghusets källare?

Ja, det är förbaskat tråkigt och präktigt att tjata om ansvar och finansiering hela tiden. Inte ett dugg sexigt. Och inte ett dugg nytänkande. Bara trist och tråkigt. Men tyvärr nödvändigt.

Gärna party, guldlame’ och fjäderboa. Men först måste vi faktiskt finansiera vår gemensamma välfärd. Det går före pigga upptåg. Tråkigt, ja visst. Nödvändigt, absolut! Seriöst, you bet!