Partiledarens kön…

…tycks vara det mest överskuggande just nu…

Jag erkänner – visst vore det trevligt med en kvinna på posten!

Eller en man.

Med valfri sexuell läggning.

Vad jag menar är att det som bör avgöra är andra saker – kompetens, empati, skicklighet, erfarenhet, entusiasm. Att partiledaren är en person man kan identifiera sig med och helt enkelt tycka om. För även om det låter lite fluffigt är “tycka om” viktigt. Vi vill inte rösta på en person som framstår som osympatisk.

Och för alla oss gräsrötter ute i politiken måste partiledaren vara en person vi gillar – och som vi tror gillar oss. Som har förståelse för det vardagliga, lite grå arbetet i politiken. Och som samtidigt är en förebild för oss. Någon att se upp till. Som vi har förtroende för. Som skänker lite stjärnglans åt politiken.

Att reducera diskussionen till en debatt om man/kvinna tror jag inte vi är betjänta av.

Vi har blivit beskrivna som “föräldralösa” , nu när Fredrik avsagt sig uppdraget. Men, kom ihåg – Fredrik Reinfeldt ÄR fortfarande partiledare, fram till att en ny väljs. Jag är övertygad om att han kommer fortsätta axla det ansvaret tills en efterträdare tar vid.

Till våren väljer vi en ny partiledare. Vi har då också hunnit diskutera och analysera valet och inlett en ny fas i det förnyelsearbete Fredrik startade. Den person som efterträder Fredrik Reinfeldt tar över ett svårt, men oerhört roligt och stimulerande arbete. Med ett helt gäng revanschsugna moderater ute i landet.

Jag har varit politiskt (över-)aktiv i 26 år. Genomlevt betydligt sämre valrörelser än årets och ett helt gäng partiledare. Att byta partiledare är alltid speciellt – på gott och ont. Somliga har så gott som kanoniserats, andra beskyllts för allt som gått dåligt. Men Moderaterna har bestått. Utvecklats. Gått vidare. Det kommer vi göra även denna gång.

Jag ser fram emot ett konstruktivt analysarbete och ett gediget valberedningsarbete. Ur det kommer en ny framtid för Moderaterna.

En kommentar för “Partiledarens kön…

  1. Hej!

    Jag tror att Moderaterna kommer att behöva skaffa två stycken nya partiledare, det parti i Sveriges riksdag som löper störst risk att splittras i två delar är just Moderaterna.
    Det är lite intressant att du skriver “ett helt gäng revanschsugna moderater ute i landet”, det är förmodligen de som kommer att bilda det nya partiet. Det är min tro att diffraktionen mellan moderata företrädare i våra kommuner och partikansliet är enorm. De moderata kommunalråd/politiker som ser sina budgetar raseras tack vare en okontrollerad invandring lär inte ha viljan till att begå politiskt självmord såsom Reinfeldt gjorde.

    Om det nu blir så som jag tror, risken är överhängande, vilka blir då kvar? Enligt vissa smarta (det där kommer hon att få dras med tills hon dör) individer så är storstadsbor smartare än lantisar, det blir de som blir kvar. Några urbaniserade personer som tror att hög invandring är samma sak som att de kommer en ny smak på kaffet…

    Lycka till!

Kommentering avstängd.