Visst kändes det lite lättare…

…att kliva upp i morse?

Nej, det är inte ett tidigareläggande av vintertiden, utan det faktum att Västragötalandsregionen från och med i dag har en ny grönblå majoritet!

Visst känns höstmörkret med ens lite ljusare?

Västragötaland har varit styrt av Socialdemokraterna de senaste 14 åren. Nu bryts äntligen den sviten.
Och till min stora glädje har vi nu, till skillnad från de senaste fyra åren, en verklig majoritet. S har kört ett minoritetsstyre, vilket inneburit att regionen tappat mycket fart.

Den farten ämnar vi nu ta igen.

De senaste åren har sjukhusen varit underfinansierade. För lite pengar i förhållande till vad man utför helt enkelt. Det här har hanterats på olika sätt – några sjukhus har gått med ekonomiska minus, andra har gått med minus i vårdproduktionsberedningen, alltså tvingats låta patienterna vänta.
Vi “ärver” nu det här underskottet. Liksom en redan beslutad budget som saknar 750 miljoner kronor…

Inte helt lätt med andra ord…

Men, istället för att gnälla och gny som vissa, inte helt okända ministrar, tar vi itu med problemet.

Och vi prioriterar. Vården. Vården är vår främsta prioritet. Det håller inte att lova allt till alla och gratis är gott. För nånstans måste ändå nån betala. (Även “gratis” inträde på statliga museer…)

Så vi prioriterar. Vården. Till att börja med akuterna och ambulansen. Där MÅSTE vi komma tillrätta med alltför långa väntetider och sena ambulanser.

Vi väljer också att prioritera psykiatrin. En verksamhet som hittills fått nöja sig med vackra ord, men som nu också får reda pengar, närmare bestämt 200 miljoner kronor under de närmaste tre åren.

Det här betyder INTE att vi urskillningslöst och kravlöst kommer ösa pengar över vården. Det betyder fortsatta effektiviseringskrav och återhållsamhet. Men det betyder också att vi ser till att fylla igen de djupa hål 14 år av S-styre har grävt i sjukhusens ekonomi.

Ungefär som grusvägen här hemma – Vi fyller i “potthålen” så inte bilar och cyklar slås sönder. Men det blir ingen asfalt. Ingen fri fart. Men en smidigare resa. Som ger möjlighet att ägna sig åt utvecklingsarbete istället för ett sammanbitet styrande runt gapande budgethål.

Det här är vi helt eniga om i den nya majoriteten. Liksom en del andra åtgärder som handlar om att göra det lättare att pendla till jobb och studier. Om åtgärder för miljön. Om att göra VGR till en attraktiv arbetsgivare, med rättvisa löner. Om satsningar på specialistutbildning för sjuksköterskor och kompetensutveckling för undersköterskor. Om ST-läkare i allmänmedicin. Om IT i vården. Om hur vi finansierar nya behandlingar/mediciner. Om Grön rehab. Om Oasen. Om Vårdval Rehab.

Det känns riktigt, riktigt bra! Inte enkelt, inte okomplicerat. Men bra! Och framtidsinriktat!

Utanför fönstret är det fortfarande mörkt. Men här innanför lyser flitens lampa och en ljusare tid för sjukvården i Västragötaland är i sikte.