Ny budget, gammal lada…

Om bara en liten stund presenterar den nya Grönblåa ledningen för Västragötaland sin budget för 2015.
En budget som lägger fokus på sjukvården ch då framför allt på akutvård och psykiatri.
Vilket känns väldigt, väldigt bra!

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Vi har ju faktiskt redan fattat beslut om budget för 2015, det gjorde vi redan i juni.

På riksplanet ojar sig Magdalena Andersson över tomma lador. Här ute i den berömda verkligheten, hade vi varit glada för en lada. Här kan vi snarare säga att Socialdemokraterna inte lämnade efter sig en tom lada – de rev väggarna och sprängde bort grunden….

Den budget de lämnade efter sig i arv till oss innefattade ett hål om 750 miljoner kronor. Japp, du läste rätt – 750 miljoner kronor minus….

En tom lada hade ju framstått som ombonat i jämförelse…

Men, att gnälla tar oss ingen vart. Det är bara att kavla upp ärmarna och ta itu med att lägga ny grund, stryka plank, snickra takstolar och börja bygga.

Det innebär att vi måste få fram de där 750 miljonerna som saknas. Och helst lite till. Och det innebär, även om det skär i ett gammalt moderathjärta, en skattehöjning.

Jag hade gärna velat undvika den, men, för att fortsätta på “ladliknelsen” skulle en underfinansierad budget innebära att vi byggde upp ladan utan en riktig betonggrund att stå på. Det kan se snyggt ut, från utsidan. Men det är inget som håller i längden, oavsett hur mycket spackel och rödfärg man öser på.

Genom skattehöjningen och genom att prioritera hårt,  får sjukvården sammanlagt 840 miljoner kronor mer, jämfört med den budget som togs i juni. Pengar som fördelas till våra hälso- och sjukvårdsnämnder för att kunna finanisera vården.
Vi lägger en stabil grund för sjukvården.
Vi tillför de där miljonerna som vården saknat, så att det ska gå att utföra allt det viktiga vardagsarbetet utan att ständigt oroa sig för budgetunderskott.
Vi tillför de där miljonerna för att vården ska bli säkrare och mer tillgänglig.
Och vi tillför de där miljonerna för att ge utrymme för utvecklingsarbete inom vården. För att göra den ännu bättre.

För vården är “bara” en av regionens många ansvarsområden, men den är det viktigaste.