Vaccinera – mer och fler!

De senaste dagarna har mycket i media handlat om vaccin.

Myter sprids helt ogenerat om hur “vaccin orsakar autism”. Jo, hej och hå… Mannen som “bevisade” detta har fått göra offentlig avbön för sitt fuskande med resultat och dessutom blivit fråntagen sin läkarlegitimation.

“Det är bra för barn att vara sjuka.” Sen när då???? Tänk efter en liten kort minut, vill du verkligen, handen på hjärtat, att ditt barn ska vara sjukt? I en dödlig sjukdom? I så fall vill jag varmt rekommendera dig att ta kontakt med sjukvården för egen räknings skull.

Vaccin räddar liv. Inte “bara” liven hos dem som blivit vaccinerade, utan även hos andra. Helt enkelt genom att smittspridningen försvåras.

Polio. Mässlingen. Gula febern. Vi pratar inte om enkla förkylningar här. Vi pratar om sjukdomar som genom mänsklighetens historia dödar. Ödelägger liv. Skadar.

Varje år dör 1,5 miljoner barn i sjukdomar som går att vaccinera emot. 1,5 miljoner barn… (Siffran tagen från WHO)

När jag skriver detta pågår ett stort utbrott av mässlingen i Berlin. Helt i onödan. En 18-månaders pojke har dött, i en sjukdom som det finns vaccin mot. Istället för en glad tultande liten parvel är han nu en siffra i statistiken över ” barn som inte borde ha dött.”

Vaccinationsprogram handlar om att rädda liv.

Vad vi behöver göra är att vaccinera mer och fler. Se till att mindre priviligierade länder får möjlighet att vaccinera så många som möjligt av sin befolkning. Se till att de hjälparbetare som tar på sig detta livsviktiga uppdrag skyddas mot talibaner av alla slag.

Se till att vi själva, i vårt eget land, är tillräckligt upplysta för att förstå vikten av att vaccinera varenda liten unge. Hos oss är det så enkelt! Vi har kostnadsfria vaccinationsprogram, utbildade vaccinatörer, automatiska kallelser.

Det finns ingen ursäkt för att som förälder inte ta ansvaret att vaccinera sina barn och därmed skydda alla barn. Och därmed bidra till utrotandet av sjukdomar.

Vaccinera! Mer och fler.