Ett hedersuppdrag!

image

Har idag förättat ett verkligt hedersuppdrag.
Nämligen att döpa Västtrafiks senaste färja.
Jag kan numera titulera mig som gudmor till Älvfrida. Ett namn som vi fick lära oss betyder “rörligt vatten” och “skön, älskad”.
Nu är jag ju tillräckligt begiven på båtar för att även se skönheten i en färja, men framför allt blir hon nog älskad (i alla fall omtyckt) av passagerarna som nu får det ännu enklare att ta sig själva (och en hel hoper cyklar) över älven. Hon tar 298 personer och 80 cyklar åt gången. Hennes syster, Älveli, är redan i trafik och såväl passagerare som besättning har gett henne klart godkänt. Och behovet av fler transporter över älven har lett till att Västtrafik beställt två färjor av samma modell.

När jag flyttade till Göteborg för sisådär en evighet sedan var Norra Älvstranden inte direkt en plats man ville åka till…

Idag är Norra Älvstranden en samlingsplats, en plats för högre studier, för teknisk utveckling, för vetenskap, för boende, för trevliga restaurangbesök. En plats med utmanande arkitektur. En plats där man kan flanera utmed kajen, sätta sig på en bänk och njuta en stund i solskenet (inte idag dock, då regnet formligen vräkte ner och jag övervägde en ny titel i stil med “gudmor-a-la-dränkt-katt”)

För att staden och regionen ska utvecklas krävs att vi kan röra oss på ett enkelt sätt mellan olika platser. Med bil, buss, tåg – eller som i detta fall med färja.

I regionen görs satsningar på en ökad kollektivtrafik, av en modell som är hållbar över tid. Ju fle vi blir i regionen, desto fler behöver resa. Kan vi få en ansenlig del av denna resandeökning att ske inom kollektivtrafiken har vi mycket att vinna. Men då måste kollektivtrafiken vara pålitligt, lättillgänglig, ren och snygg. Ett verkligt alternativ till bilen. Inte minst inom Göteborgs stad. Det ställer stora krav.

96% av Älvfrida är återvinningbart, så den dag hon gjort sitt som flytande gång- och cykelbro i Göteborg, kommer hon användas till andra ändamål. Det kallar jag hållbar kollektivtrafik över tid!