Tiggare…

Japp! Den rubriken satt va’?

Ok, så låt oss börja med ett par grundläggande saker:

1. Du som går i höggradig affekt vid blotta tanken på att möta någon som har sitt ursprung bortanför kommungränsen, kan sluta läsa nu. Du kommer bara bli förbannad och förvirrad.

2. Jag är extremt mycket för fri rörlighet. Jag tycker verkligen, handen på hjärtat, att var och en, oavsett ursprung/ålder/kön/religion/sexuell läggning/skostorlek, har en rättighet att söka skapa sig ett bättre liv någonstans på den här planeten. (Observera att detta innefattar en skyldighet att följa de lagar och sedvänjor som finns i det nya landet och att försörja sig själv och sin familj. Ett bättre liv innefattar sällan att man är på total kollisionskurs med det samhälle man befinner sig i.)

Så, kan du leva med dessa två grundteser och tillåta mig bli en smula filosofisk, så kör vi…

Vad händer med ett land när dess invånare ger upp hoppet om ett drägligt liv och egen försörjning? När de lämnar landet? När det de lämnar FÖR är en tillvaro som de allra flesta av oss upplever som oerhört förnedrande. När de lämnar sina barn. När de förklarar för sina barn att de lämnas för att mamma och pappa ska sitta på knä i ett fryskallt, främmande land med ett obegripligt språk långt borta i norr och tigga om människors välvilja och småslantar? Vad händer med de barnen? Med deras framtidstro? Med deras självförtroende? Med deras framtidsplaner?

När ett liv på knä, med föraktfulla blickar, våld, misshandel framstår som bättre än det liv man har hemma.

Vad händer då med en nation som lämnas av sina medborgare? En nation som själv, bevisligen redan lämnat sina medborgare i sticket? Vad händer med den nation som tar emot tiggarna? Hur påverkas vi?

När det är en mer normal bild av en butiksentre’ med en människa på knä utanför än en entre’ utan. Hur påverkar det oss?

Vi tar det här med tiggeriförbud på en gång. Jag är emot. Av den enkla anledningen att det är fullkomligt och totalt meningslöst. Okej, det löser möjligen den estetiska (obs. Fullblodsironi!) sidan av problemet – det ger butiksägare rätten att “städa” utanför sina dörrar.

Förutom meningslösheten – vad skulle straffet vara? Dagsböter? Beräknat på tidigare inkomster av det bestraffningsbara tiggeriet?

Strunt samma, det jag vill säga är att det här är ett större problem än att vissa får ont i magen av att se andra ha det svårt, eller att andra blir provocerade och arga.

Det handlar om människor. Människor som gör ett val som är så oerhört långt ifrån vad du och jag skulle göra. Därför är det så svårt att förstå. Att ta in. Att begripa att någon faktiskt utsätter sig för detta.

Och vi börjar leta anledningar: organiserad brottslighet, maffia, människohandel, enorma summor pengar. Och vi blir rädda. Provocerade. Arga. Aggressiva. Ledsna. Illa berörda. Eller bara jädrigt trötta och uttjatade på hela problematiken…

Och förvirrade – Gör vi gott om vi ger en slant? Eller bidrar vi till att normalisera och göra tiggandet till en lönsam business, någon slags normal del av konsumtionssamhället? Stödjer vi därmed människosmugglarna genom att underlätta deras marknadsföring om att det är lönsamt att tigga i Sverige? Gör vi tiggeriet till en accepterad försörjningsform?

Jag önskar jag satt inne med det absoluta svaret och lösningen. Dessvärre icke…

Men – i min världsåskådning ingår att alltid se människan först. Oavsett om hon ligger på knä eller står på ett podium.

Och det här problemet är faktiskt så mycket större än enskilda människor på knä. För tillsammans är de väldigt många. Enligt dagsfärska uppgifter befinner sig just nu 4.000 rumänska medborgare på knä i Sverige. Vilket innebär att det här faktiskt är ett internationellt problem. Som också måste lösas internationellt.

I våra kommuner kan vi använda oss av de lokala ordningsstadgor som finns för att se till att vi har ett samhälle där kåkstäder inte blir en ny, accepterad stadsbild. Eller att avhysa personer som beter sig aggressivt. Som enskilda individer kan vi välja att hjälpa, kanske hellre med kläder och mat än pengar. Organisationer kan välja att hjälpa till med övernattningsplatser, kurser, brödförsäljning, vadhelst som passar inom respektive organisationsform.

Men faktum kvarstår – på individnivå finns faktiskt ingenting vi kan göra för att påverka den stora problematiken: Att människor väljer att lämna sitt hemland för att leva på knä hos oss.

Sverige måste tillsammans med Rumänien lösa detta. Rumänien måste, tillsammans med övriga “tillreseländer” lösa detta. För “vårt” tiggeriproblem är ursprungligen Rumäniens oförmåga att ta hand om sina egna medborgare. Och det ansvaret varken kan, ska eller vill vi lyfta från dem.

Det vi kan göra på individnivå är däremot att helt enkelt uppföra oss som medmänniskor. Det är väl inte för mycket begärt?

 

 

12 kommentarer för “Tiggare…

 1. Det är precis press på deras regeringar jag vill se, Roshan! Att förbjuda enskilda människors aktiviteter gör liksom varken till eller från. Jag är rädd att vi lurar oss själva att problemet är löst genom förbud. Kunde vi förbjuda fattigdom genom ett riksdagsbeslut vore jag den första att skriva under! Men buss på alla människosmugglare, passförfalskare, lurendrejare som driver på folk att komma hit med löften om guld och gröna skogar. Sätt dit och bura in!
  Men, ska problemet lösas på sikt måste de som tigger på våra gator ha en plats i sitt eget land. Möjlighet till utbildning, försörjning, bostad. Och det är faktiskt inte vår sak att lösa. Men – vår regering borde ligga på med största blåslampan på deras regeringar.
  Kram tillbaka!

 2. Håller helt med om förnedringen, Maggan! Otroligt svårt att fatta att människor faktikst utsätter sig för detta. Tror bara att ett förbud inte gör någon större nytta. Det blir ett kraftfullt slag i luften… Däremot måste man omedelbart se till att ta krafttag mot människosmuggling, passförfalskning och annan brottslighet som även kan ligga bakom tiggeriet.

 3. Prostitution är ju förbjudet, även i de fall där det vore en inkomstkälla för en fattig person. Likaså är stöld och bedrägeri förbjudet, oavsett hur fattig man är. I mina ögon är tiggeri lika förnedrande som prostitution, för både givare och tagare, och därför ser jag inget upprörande och omoraliskt med ett förbud, och inte heller att det skulle innebära att man “förbjuder fattigdom”.
  Den som tror att den nuvarande utvecklingen är hållbar, räck upp en hand…!

 4. Bra skrivit, Annika

  Även om jag tror (tyvärr)att vi kommer att få ännu mer tiggare, just som du skrev, för att dem ser att dem kan få pengar här och gör det till en business

  Så det bästa är att förbjuda det och sen tvinga deras egna länder att ta tag i deras problem.
  För så länge som vi inte sätter krav på deras regeringar, så kommer det inget hända.
  Dem ser sin chans att “bli” av dessa fattiga människor och att det är nån annan som tar tag i “skiten”.

  Och jag kan inte tycka att det är rätt att vi som betalar skatt ska behöva betala för folk som utnyttjar vår givmildhet och dumhet
  Ja, det är synd om dem, men jah tror att dem även spelar på våra känslor och vet i vilka trådar dem ska dra i och det kommer att stå oss dyrt i längden
  Vi ska så klart hjälpa människor, men till vilket pris?

  Vi kan inte erbjuda våra gamla, unga med vård och boende, ska då dem inte komma före dessa tiggare?
  För som det faktiskt heter, det är inte så att dem tackar oss, när vi står där med att våra gamla inte får vård och unga som ska flytta hemifrån inte kan få detta för att våra pengar ska gå till tiggare
  Dem flyttar bara till nästa land och vi står med ännu mer problem
  Näää, vi får vara givmilda med omtanke, tycker jag

  Man måste faktiskt åstadkomma något för att få något, att ta och ta men inte ge något tillbaks, det funkar aldrig i längden, tyvärr

  Kram

 5. Fick detta som en länk via FB. Väldigt klokt skrivet. Jag är inte (M), men jag hoppas att du kan få gehör för denna, som jag tycker, kloka linje inom ert parti.

 6. Hej en gång till!
  Jag ingår i en arbetsgrupp som idéellt arbetar med att hjälpa våra EU-medborgare i Kungälv. Vi får under året kostnadsfritt disponera “Gula Villan” i centrala Kungälv där vi låter EU-medborgarna baka tunnbröd, tillverka fågelholkar och annat. Vi har även svenskundervisning i Gula Villan. Vi har kontakt med 12-14 s k tiggare i Kungälv, samtliga från Bulgarien och dessutom kontakt med alla i Kommunen, sociala myndigheter, Röda Korstet. Pingstkyrkan m fl. Har du vägarna förbi och en stund över så tag kontakt med mig så får du komma in i Gula Villan och se hur vi tänkt allt.
  Hälsningar Bengt

 7. Helt sant, Bengt! De rumänska tiggarna är oftast i fokus och så även i dag, då siffrorna i media avsåg dem. Men problematiken finns i fler länder. Som jag ser det borde EU samfällt agera för bättre levnadsvillkor och respekt för mänskliga rättigheter.
  Och samtidigt ta i med hårdhandskarna gentemot människosmugglare, passförfalskare och andra som skor sig på människors olycka.

 8. Hej!
  Det är inte bara från Rumänien det det är stora problem och kommer tiggare hit. Glöm inte Bulgarien. Det är ksamma problem där och vi har många tiggare även från Bulgarien. Se till att EU verkligen gör något för dessa EM-medborgare.

Kommentering avstängd.