-både vara kategorisk och kasta sten i glashus…

Valborg idag. En trevlig vårhögtid, men också den traditionella “supa-till-rejält-helgen.”

På morgon-TV ägnas mycken tid åt ungdomsfylleriet och föräldrarnas roll.

Och visst kan man problematisera, teorisera och utveckla ämnet precis hur långt som helst. Här skulle jag kunna hänvisa till 72 oerhört vederhäftiga forskningsrapporter som visar på vådan av ungdomsfylleri på såväl mikro- som makronivå.

Men, jag tänker istället vara benhårt kategorisk: KÖP INTE UT SPRIT TILL MINDERÅRIGA. PUNKT. SLUT.

Barns hjärnor och kroppar är inte färdigutvecklade. Vilket innebär att de rent fysiskt tar skada av alkoholen. En festlig kväll ute riskerar att bli en kväll på akuten istället. (Och akuten borde få ägna sin viktiga tid åt andra saker än onödiga ungdomsfyllor). Magpumpning är en mindre glamorös sysselsättning att ägna sig åt i vårfirandet…

Och – eftersom varken hjärnor eller kroppar är tillräckligt utvecklade för att hantera alkoholen riskerar ungdomar också att falla offer för våld, misshandel, sexuellt utnyttjande. För att de inte förmår att förstå konsekvenser av ett berusat handlande. Inte förmår bedöma andra människors avsikter. Inte förmår hantera sina egna kroppsfunktioner under rus.

Och nej – jag är inte nykterist. Ja, jag har varit berusad. Även som ung. Men – uppvuxen med kloka föräldrar och en grundtrygghet som hållit mig borta från de värsta avarterna.

Jag säger inte att alkohol till varje pris ska undvikas. Jag säger att det är en substans som ska hanteras med förnuft. Ett förnuft som inte ens den brådmognaste 13-åring besitter ikväll. Och det (ibland fullständigt imponerande) förnuft som tonåringen besitter i normalläge är som bortblåst efter några öl.

Så, även om din tonåring är ett under av klokhet och förstånd. Gör er båda en tjänst – Köp. Inte. Ut.

Din tonåring kommer bli vuxen, tillräckligt gammal för att köpa öl på krogen och gå på Systembolaget alldeles själv. Det är faktiskt inte så förtvivlat bråttom att få ta den där första fyllan.