Godhetshysteri….

En febrig godhetshysteri breder ut sig över landet. I någon slags desperat vilja att motverka mörka, raisistiska krafter börjar välvilliga människor rusa blint för att hjälpa. En hjälp som riskerar att stjälpa.
Missförstå mig rätt – jag blir både rörd, tagen och glad över att se människor visa sin goda vilja, manifestera, skänka pengar till behövande. Fortsätt med det – absolut! Det kommer jag också göra.

Och missförstå mig rätt – jag är enormt positiv till alla privata initiativ.
Men…. Flyktingmottagande är inte lämpligt för privatisering ner på individnivå.
Tyck vad du vill om Dublinfördrag och transportörsansvar. Men sätt dig inte över dem!

Vi står inför en flyktingkatastrof av episka mått. Att de som flyr är i behov av hjälp råder det ingen tvekan om. Men – det är inte du och jag som privatpersoner som ska avgöra vilka, när, var och hur de ska få hjälp. Det är inte du och jag som privatpersoner som ska pröva asylskäl.

Jag skrev igår att vi behöver öppna både våra hjärtan och hjärnor. Det gäller även idag. Tyvärr känns det som att det logiska, kritiska tänkandet nu för stå tillbaka för en godhetshysteri som riskerar slå tillbaka. För att det goda blir det bästas fiende.

Ni som följt mig vet att jag är positiv till migration. Att jag verkligen tycker att varje människa har rätt att söka ett bättre liv. Men med det följer också förpliktelser – att man ärligt redovisar vem man är. Att man försörjer sig själv (snarast möjligt). Att man tar ansvar för sina handlingar. Att man följer såväl lagar som mer oskrivna regler och traditioner i det land man kommer till.

Att godtyckligt stoppa in människor i sin bil och köra hem kan verka vara en god gärning. Men, det är levande människor med en bakgrund, historia, familj vi pratar om här. Inte övergivna gatuhundar eller borttappade gosedjur.

Människor. Många av dem i behov av vård. Såväl medicinsk som psykiatrisk. Med skador, sjukdomar, funktionsnedsättningar, traumatiska upplevelser som behöver professionell behandling. Inte allmän “godhet”.

Vad de flyende behöver är inte bananer och bubbelvatten. De behöver ett seriöst mottagande. En reell prövning av asylskäl. Vård. Skola. Omsorg. Boende. Svenskalektioner. Validering av betyg/utbildning. Arbete.

Det är något vi som privatpersoner inte kan ge.

Vad vi kan ge är medmänsklighet, vänlighet, vänskap till dem som kommit till vårt land. Som fått sina asylskäl prövade, eller väntar på detta. Men att agera “flyktingsmugglare light” tror jag inte hjälper i det långa loppet.

Och låt oss vara helt ärliga – utan någon som helst identitetskontroll och asylprövning är det fritt fram för människor med en helt annan agenda än att söka ett bättre liv att komma in i vårt land. Samma människor som är orsaken till att så många oskyldiga tvingas fly från sina hemländer.

Att agera med vidöppna hjärtan och avstängda hjärnor ger snarare de mörka krafterna i samhället vatten på sin kvarn, syre till sitt pyrande missnöje, tillfälle att agera.

Låt istället EU’s länder komma överens om ett vettigt humanitärt mottagande.

Låt människor med uppenbara asylskäl få en snabbare prövning (gärna redan i hemlandet eller transitlandet) och tillfälliga uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning och/eller permanentning.

Låt inte masshysteri styra vårt agerande – åt något håll.

I vår iver att göra gott får inte det förment goda bli det bästas fiende.

2 kommentarer för “Godhetshysteri….

  1. DET BÄSTA SOM HAR SKRIVITS I DENNA FRÅGA. OM FRÅGAN ÄR SÅ STOR ATT INTE ENSKILDA NATIONER KAN LÖSA DEN, SÅ KAN NATURLIGTVIS INTE PRIVATPERSONER LÖSA DEN.
    DET ÄR HELLER INTE BARA DE MÄNNISKOR SOM LYCKATS ATT TA SIG TILL EUROPA VI MÅSTE TÄNKA PÅ.
    MAJORITETEN ÄR KVAR I SINA HEMLÄNDER OCH DEN HJÄLP VI ÄR BEREDDA ATT BIDRAGA MED BÖR DÄRFÖR KANALISERAS TILL STORA VÄRLDSOMSPÄNNANDE ORGANISATIONER, EX.VIS UNICEF.
    DET ÄR VIKTIGT ATT VI ÖPPNAR VÅRA HJÄRTAN, MEN SKALL VI ÖPPNA PLÅNBOKEN OCKSÅ ÄR DET LÄMPLIGT ATT OCKSÅ HJÄRNAN OCH FÖRSTÅNDET ÄR TILLKOPPLAT.

Kommentering avstängd.