Men…det är ju FEL fråga!

Förlåt om jag tjatar på om flyktingkatastrofen, men som ni säkert förstått vid det här laget, berör den mig starkt.
Lyssnade igår kväll på diverse intervjuer. Intervjuobjekten växlade, men fråga var ständigt densamma: Hur ska vi göra det möjligt för flyktingar att ta sig till Europa på ett säkert sätt?
En i och för sig relevant fråga, men FEL fråga!
Vad är tankegången bakom den? Att tömma resten av världen och förflytta dess befolkning till Europa?

Frågan måste väl ändå vara: Hur gör vi det möjligt för människor att SLIPPA fly för sina liv?

Den frågan blev än mer relevant i morse, när jag såg de fasansfulla bilderna på offren för kemiska stridsmedel. Att ingen någonsin ska behöva bli utsatt för kemiska stridsmedel, korsfästelse, halshuggning, bränning, tortyr, fördrivning måste väl ändå stå allra överst på agendan?

Jag kan bara utgå från mig själv, men inte ens en förstaklassbiljett med fri sprit är att föredra framför att bo kvar i mitt eget hem i trygghet.

Så varför är inte frågan till var och en av världens ledare: Hur kan vi skapa en tryggare värld? Hur sätter vi stopp för diktatorer? Hur utrotar vi IS? Hur hindrar vi terrororganisationer från att få fäste nu och i framtiden? Hur kan vi hjälpa länder runt om i världen att utvecklas till fria demokratier? Hur ser vi till att alla barn får vara barn och gå i skolan?

Ok, det var liiite mer än en fråga, erkännes. Men samtliga dessa frågor är i min värld mer relevanta än den som alltid ställs.

För OM, OM vi hittar svaren på de frågorna, då behöver aldrig den första frågan ställas.

Och fram till dess hoppas jag att många, många håller såväl hjärtan som hjärnor och plånböcker öppna och hjälper de som drabbats av krig, kriser och katastrofer. För, som jag skrivit förr, de är de som är offren. Inte vi i välmående länder som nu tvingas konfrontera en verklighet, en värld med grymheter som vi trodde försvann med medeltiden.