Bruten, hel, starkare?

Genom åren har jag haft förmånen att möta några alldeles extraordinära människor.

Många som verkligen imponerar genom sin styrka och sitt obändiga engagemang för andra. Människor som, nu höll jag på att skriva “livet farit hårdhänt fram med.”

Men det är ju inte “livet”, det är människor som handskas ovarsamt och hårdhänt med människor.
Ibland, och det är kanske det som är allra svårast att förstå, är det föräldrar/närstående som utsätter sina barn för smärta, våld, övergrepp, vanvård, försummelse, droger. De, som skulle skydda sina barn, blir istället förövare.
Det är en verklighet som är svår att ta in.
Att de som ska ge trygghet istället skapar den största otryggheten. Det måste vara det ultimata sveket.
Men, det jag egentligen vill säga, är att några av dessa barn har vuxit upp till fantastiska vuxna!
Och jag undrar, tänk om det är med själen/personligheten/jaget som med ben; att det blir starkare där det en gång har brutits?
Det kanske tar lång tid att läka, kräver mycket vård , omsorg och stöttning, det kanske aldrig blir exakt som förut, kanske lite krokigt eller skevt, lite mer personligt och unikt, och så starkt att det inte bryts igen?
Jag skriver inga namn, men hoppas att någon känner igen sig – ni, underbara, varma, ostoppbara människor som engagerat er mot mobbing, mot fördomar, mot våld, mot droger, mot utnyttjande, i föreningar och organisationer, i partier – Var ni än finns så stärker ni andra.
Ni har funnit kraften att förvandla era svårigheter och sårigheter till hjälp för andra.
Kanske hjälper ni er själva samtidigt, helar lite av det som gått sönder genom att förhindra att andra drabbas. Jag hoppas det.
Jag önskar av hela mitt hjärta att inget barn någonsin mer skulle behöva uppleva det ni har upplevt. Jag önskar av hela mitt  hjärta att det ni tvingats genomgå aldrig skulle ha hänt och aldrig kommer upprepas. Jag önskar av hela mitt hjärta, att det jag skrev om att ni blivit så starka att ni aldrig bryts ner, är sant.

Och jag önskar av hela mitt hjärta att ni fortsätter med ert starka engagemang för andra.

Tack för att ni finns! ?