Har vi blivit rasister?

Är det så? Har svenskarna blivit rasister och främlingshatare?
Nej, jag tror faktiskt inte det. Visst finns det rasister, absolut! Och främlingshat och kanske framför allt rädsla.

En rädsla som faktiskt är såpass gammal att redan de berömda gamla grekerna hade ett ord för den – xenofobi. Det är alltså inget nytt.

Kanske är det tillochmed, ur självbevarelsesynpunkt, relativt klokt att vara en smula rädd för det man inte känner till.

Mindre sunt är naturligtvis att vägra ta till sig kunskap om detta främmande, så att det kan bli bekant och välkänt, men det är en annan historia.
Men vad är det då som händer? Varifrån kommer alla hätska utfall på sociala medier och IRL?
Jag tror att vad det handlar om är att vi svenskar (nordbor) har ett ganska starkt rättspatos – “rätt ska vara rätt.” Vi är uppfostrade med Luther på ena axeln och Jante på den andra. På gott och ont.
Nu möter vi människor med en helt annan uppfostran, ett helt annat rättspatos som utgår från helt andra levnadsregler.
Inte så konstigt att det uppstår friktion.
Och vad som bidrar till att friktionen blir så stark att det bokstavligt talat slår gnistor om den, är att vi upplever att den rättstat vi trodde vi var överens om, inte levererar det vi trodde vi var överens om. Man lagför inte uppenbara brott. Personer som blivit dömda till såväl fängelse som utvisning utvisas inte utan släpps fria.
Återvändare från terrororganisationer välkomnas hem med samhälleligt stöd istället för att få vända vid gränsen.

Men vänta lite – det var väl inte det HÄR vi var överens om?

Vi känner oss helt enkelt lurade, överkörda.

Jag är (trots allt) fortfarande övertygad om att vi har rätt stora och öppna hjärtan i det här landet. Men det finns en gräns för vad vi tål.

Ni som känner mig och kanske även ni som följer mig här, vet att jag är en varm anhängare av fri rörlighet för såväl människor som varor över gränserna. Jag ser faror med globaliseringen, men tror ändå att fördelarna överväger. MEN (med risk för att upprepa tidigare inlägg) – ordning och reda är ett krav!

Och med ordning och reda menar jag den lagstiftning som redan finns i Sverige (med behov av viss tillskärpning): Det ÄR förbjudet att gifta sig med barn och att ha sex med barn. Det ÄR förbjudet att kasta sina döttrar från balkonger. Det ÄR förbjudet att misshandla, råna, våldta, mörda, skjuta fyrkerkeripjäser i ansiktet på folk. Det ÄR tillåtet att ha på sig vad man vill. Det ÄR tillåtet att erkänna sig till och utöva valfri religion, eller låta bli.

Idag upplever vi hur samhället/staten tillåter avsteg med hänvisning till religion. Väldigt få av oss upplever det som rättvist. Vi känner oss lurade på vår tidigare “uppgörelse” med samhället. Och vi känner oss hotade. Fullt naturligt, eftersom det samhällsskydd vi trodde oss ha uppenbarligen inte finns där. Åtminstone har vår tillit till det raserats.

Det är inte rasism. Men vi riskerar att göda rasism och främlingsfientlighet om vi ger carte blanche till människor med annan etnisk bakgrund. Samma regler för alla, det borde inte vara omöjligt…

Den som söker skydd, eller bara ett bättre liv, i vårt land är välkommen. Man måste inte adoptera Luther och Jante och nåla fast dem på sina axlar, men man måste förstå och acceptera hur invånarna i detta land fungerar. I det ingår att följa landets lagar och att göra rätt för sig.

Jag tar gärna emot nya samhällsmedborgare, men jag varken mina armar eller mitt hjärta är öppet för den som kommer hit för att sko sig själv, utnyttja våra välfärdssystem eller ägnar sig åt vidrigheter som människosmuggling för prostitution, tiggeri osv. Jag vill sätta upp reella (om ock bildliga) försvarsmurar som stoppar terrorister vid gränsen. Jag vill ha ett samhälle som skyddar sina invånare från såväl inre som yttre hot. Jag vill ha ett samhälle som står fast vid vår överenskommelse om rättssäkerhet och trygghet.

 

4 kommentarer för “Har vi blivit rasister?

  1. Skönt att se att någon annan än Sverigedemokrater vågarvlyfta fram och stå för detta. Hemskt va mycket skit SD’s företrädare fått utstå, trots att deras huvudbudskap egentligen varit just detta. Bra skrivet Annika!

  2. Jag tror inte att svenskar blivit rasister på de senaste åren. Däremot reagerar vi på förtryck och övergrepp, som dem du nämner. Dessa beteenden är inte kopplade till härkomst, utan i praktiken till islam. Islam blir som elefanten i rummet som ingen nämner. Svårt att hantera.

Kommentering avstängd.